Reactie Crisislab op verslag VRR over Moerdijkbrand

1) Het verslag van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kan in de opinie van Crisislab alleen worden gelezen als een first impression weergave van de eigen Rotterdamse ervaringen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zinsneden waarin wordt gespeculeerd over de beweegredenen voor al dan niet handelen door andere partijen zoals de veiligheidsregio Midden-West Brabant. In een werkelijke evaluatierapportage zouden dergelijke aannames altijd gevalideerd worden door het bevragen van zo’n andere partij.

2) Zoals in de eerdere reactie van Crisislab uit januari [klik hier] al is beschreven, is de brand in Moerdijk niet wezenlijk anders van karakter dan de vele grote branden in opslagen die jaarlijks in Nederland voorkomen. In het bijzonder betekent dit dat zowel de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als de direct betrokken veiligheidsregio’s Midden-West Brabant en Zuid-Holland Zuid niet afhankelijk waren van tijdrovende metingen of onderlinge communicatie om direct te kunnen weten wat het gevaar van rook en roetneerslag was. Zij hadden derhalve ook meteen het juiste advies aan de bevolking kunnen geven, inclusief de ontwikkeling van de brand in de tijd.

3) Voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in het bijzonder geldt dat zij niet rechtstreeks onder de rookpluim lag zodat de urgentie voor communicatie met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond betrekkelijk gering was, iets gechargeerd: niet veel hoger dan die met de veiligheidsregio Groningen. Een belangrijk principe bij crisisbeheersing is dat het noodzakelijk is om de informatiezucht te weerstaan als je niet direct een betrokken actor bent. Of anders geformuleerd, het is noodzakelijk uit te gaan van vertrouwen in de professionaliteit van de andere actoren, al was het alleen maar omdat de tijd en informatie ontbreekt om alle uitvoering te controleren. Op voorhand dienen veiligheidsregio’s er daarom vanuit te gaan dat als hun bijstand nodig is, ze wel gevraagd worden (rechtstreeks of via de koninklijke weg van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC)).

4) Zoals ook al eerder in januari aangegeven, heeft Crisislab geen oordeel over de uitvoering van de bluswerkzaamheden aangezien hierover nog geen feitenrelaas bekend is.