Redelijk en begrijpelijk Groninger aardbevingsbeleid
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft Crisislab een onderzoek uitgevoerd naar bouwstenen voor een redelijk en begrijpelijk aardbevingsrisicobeleid in de provincie Groningen.
Onder redelijk wordt verstaan dat de kosten en baten van het beleid in evenwicht zijn. Onder begrijpelijk wordt verstaan dat het beleid voor niet direct deskundigen zoals burgers, volksvertegenwoordigers en bestuurders rationeel te begrijpen is. Dit is een eerste voorwaarde voor een breed draagvlak voor het beleid.
Voor de aankomende twee tot drie jaar weten we met grote zekerheid dat bij gelijkblijvende productie het aardbevingsrisico hoogstens beperkt toe zal nemen. De huidige wetenschappelijke onzekerheid over de ontwikkeling van het risico op middellange termijn van meer dan drie jaar betekent dat nader onderzoek naar ontwikkeling en beheersingsmogelijkheden van het risico op deze middellange termijn voortvarend plaats moet vinden. De op dit moment nog zeer verschillende visies van experts moeten meer in samenhang worden gebracht omdat te snelle deeladviezen niet werkelijk behulpzaam zijn voor de noodzakelijke integrale besluitvorming.
Het door Crisislab geschreven rapport is hier te lezen.