Zelfredzaamheid en bedrijfshulpverlening
Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) heeft Crisislab opdracht gegeven om een visie te schrijven over zelfredzaamheid en bedrijfshulpverlening in de zorg. Deze visie moet het NIBHV in staat stellen om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen om bedrijfshulpverleners en hun (gezondheids)zorgorganisaties te leren hoe zij zelfredzaamheid effectief kunnen benutten en versterken. Zelfredzaamheid is volgens Crisislab een belangrijke kans voor het versterken van de (fysieke) veiligheid in de (gezondheids)zorg, zonder dat dit tot grote investeringen hoeft te leiden.
Zelfredzaamheid staat in deze visie voor het vermogen om zelfstandig noodsituaties te voorkomen en te bestrijden. Het gaat hierbij om de zelfredzaamheid van zowel de medewerkers, cliënten en bezoekers als die van de bedrijfshulpverlening en zorgorganisatie als geheel. Zelfredzame mensen en organisaties hebben niet voor alles hulp van buitenaf nodig, maar kunnen veel van de problemen die ze tegenkomen zelfstandig oplossen.
Doordat zelfredzame mensen en organisaties relatief zelfstandig zijn, werken zij op het moment dat er wel professionele hulp van buiten nodig is, als gelijkwaardige bondgenoten samen. Uiteraard ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid en rol, maar met het besef dat men elkaar nodig heeft voor een zo optimaal mogelijke veiligheid. Omdat ook de hulpdiensten en veiligheidsregio’s op dit ogenblik bezig zijn met het uitwerken van een visie op zelfredzaamheid, kunnen op dit punt belangrijke verbeteringen worden gerealiseerd.