(Zelf)redzaamheid tijdens de Poldercrash

Auteurs: A. Scholtens en J. Groenendaal
Uitgever: Boom Lemma uitgevers: Den Haag
ISBN: 978-90-5931-661-4
Verschijningsdatum: medio april 2011

BVoorkant zelfredzaamheid tijdens de poldercrasheschrijving:

Op 25 februari 2009 crasht om iets voor half elf ’s morgens tijdens de landing een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines in een akker op ongeveer anderhalve kilometer voor de Polderbaan van Schiphol. Het toestel breekt in drie stukken, maar er breekt gelukkig geen brand uit. Aan boord bevinden zich 135 inzittenden waarvan zeven bemanningsleden. Vier passagiers en vijf bemanningsleden, zo blijkt later, overleven het ongeval niet.

Zelfredzaamheid tijdens de Poldercrash geeft een verhalende reconstructie van de handelingen die de passagiers en toegesnelde omstanders hebben uitgevoerd om zichzelf en anderen te redden, en de wijze waarop professionele hulpverleners met de zelfredzaamheid en redzaamheid van hen zijn omgegaan. Aanvullend hierop geven de passagiers, omstanders en de professionele hulpverleners hun perceptie over- en motivatie van hun handelingen.

Dit onderzoek laat zien wat overheden en hulpdiensten kunnen leren van de Poldercrash als het gaat om het handelen van burgers mede in relatie tot het handelen van de professionele hulpverleners. Ook biedt het inzicht in de behoeften van burgers bij een dergelijk ongeval. Het geeft bovendien concrete aanknopingspunten om de zelfredzaamheid en redzaamheid van passagiers en omstanders bij een (gelijksoortig) vliegtuigongeval beter te kunnen benutten en te versterken.

 

Meer informatie:

Het boek is hier te vinden. Onderdeel van het boek is een fotokatern.

minister-ontvangt-twee-onderzoeken

De resultaten van het onderzoek zijn tijdens het symposium ‘Lessen en bevindingen over zelfredzaamheid en slachtofferregistratie’, samen met de resultaten van het onderzoek Slachtofferregistratie in redelijkheid en realiteit, aan de minister van V&J, dhr. Ivo Opstelten, overhandigd. Klik hier voor de toespraak van minister Opstelten, hier en hier voor artikelen in het Haarlems Dagblad, hier voor een artikel in de Telegraaf, hier voor een artikel in het Parool en hier voor een artikel in het Magazine nationale veiligheid en crisisbeheersing.