Burgeronderzoek risico’s en incidenten in Jeugdzorg
In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Crisislab in het kader van het programma Risico’s en Verantwoordelijkheden een onderzoek uitgevoerd onder burgers om te kijken hoe zij aankijken tegen het omgaan van risico’s en incidenten in de jeugdzorg. Doel van het programma is om overheden te ondersteunen bij het omgaan met risico’s en incidenten.
Het gaat daarbij om het vermijden van de risico-regelreflex, die kan leiden tot maatregelen waarvan de baten bij nadere beschouwing duidelijk niet opwegen tegen de kosten en de bijwerkingen, of waarbij de overheid een grotere rol krijgt dan nodig of realiseerbaar is. Het programma ontwikkelt een kabinetsvisie en handreikingen voor bestuurders en topambtenaren. Door medewerking aan een specifieke casus zoals die van de jeugdzorg kan het programma een verdiepingsslag maken op eerdere bevindingen en kan zij haar aanbevelingen op het gebied van handelingsperspectieven voor bestuurders toetsen aan de praktijk.
Een belangrijke kennispijler van het programma is het traject van publieksdialogen. Door middel van een meerjarig publieksonderzoek wordt inzicht verkregen in de perceptie van de publieke opinie ten aanzien de diverse aspecten van een redelijk risicobeleid, waaronder de verdeling van verantwoordelijkheden. Dit is belangrijk omdat duidelijk is dat de perceptie bij het openbaar bestuur dat extra veiligheid door het algemeen publiek gewenst is een belangrijke drijfveer voor extra veiligheidsbeleid is. Media-aandacht wordt dan al snel geïnterpreteerd als ‘de samenleving wil ten koste van alles dat dit nooit meer gebeurd’.
Rapport: Risico’s en incidenten in de jeugdzorg.
Al eerder voerde Crisislab een publieksonderzoek uit naar de perceptie en visie van burgers op de risico’s die voortkomen uit enerzijds het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen en anderzijds buitendijks: Risico’s en gevaren in de Drechtsteden. Hoe kijken bewoners er tegenaan?