Hoe kunnen OvD’s brandweer het verschil maken?
Na vijf jaar intensief onderzoek te hebben gedaan naar een andere werkwijze voor OvD’s van de brandweer om tijdens repressief optreden het verschil te kunnen maken, zijn op 15 september 2021 de onderzoeksresultaten gepresenteerd en overgedragen aan Ricardo Weever, lector brandweerkunde van het IFV. Hij stelde dat dit een uniek actieonderzoek is geweest dat wereldwijd nog nooit is vertoond.
Aanleiding voor het onderzoek was een duikongeval in Koedijk in augustus 2014 waarbij een brandweerman om het leven kwam. Uitkomst van het onderzoek was een bijna 200 pagina’s dikke rapportage waaruit een programmaplan volgde dat zich volledige richtte op aanpassingen van procedures en protocollen brandweerduiken in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN). Geen aandacht was er voor de human factors die een medeoorzaak waren voor het ongeval.
Met ondersteuning van Crisislab is de VRNHN daarom begin 2016 een traject gestart om een andere werkwijze voor de officier van dienst (OvD) van de brandweer te bedenken dat rekening houdt met human factors waardoor ze werkelijk als rugdekking voor hun bevelvoerders kunnen optreden. De basis voor het ontwerp wordt gevormd door het door Crisislab ontwikkelde commandovoeringsmodel FAB-CM. Het ontwerp is vervolgens in een tweeëneenhalf jarig durend experiment tijdens echte incidenten waaraan meerdere veiligheidsregio’s meededen uitgeprobeerd zodat bekeken kon worden of de werkwijze ook uitvoerbaar was.
De bevindingen zijn beschreven in de rapportage Naar een andere werkwijze voor de OvD? en treft u hier.