Meld u aan: Blame-free leren na incidenten in de energietransitie
Incidenten zijn helaas onvermijdelijk. Een risicoloze samenleving bestaat niet waardoor er met en bij elke nieuwe en oude techniek incidenten zullen plaatsvinden. Hierdoor zijn er ook rond de energietransitie en alle hieraan gerelateerde nieuwe technieken (waterstof, windturbines, geothermie, etc.) incidenten te verwachten.
Over hoe het openbaar bestuur met de incidenten in de (energie)transitie om moet gaan, is nog weinig bekend. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) brengt daarom medio april 2023 een advies uit over ‘leren in transities’. Het ROB-advies bevat aanbevelingen op hoofdlijnen voor Rijk en lokaal bestuurders maar moet nog handen en voeten krijgen in de praktijk.
In het jaarlijkse symposium van de werkgroep Bestuurlijk Overleg voor een Veilige Energietransitie in Nederland (BOVEN) wordt dit thema concreet toegepast op de energietransitie en staat de vraag centraal: hoe kunnen gemeenten en provincies op een juiste manier omgaan met incidenten, die onvermijdelijk zijn, tijdens de energietransitie?
U vindt hier het uitgebreide programma.
U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar info@crisislab.nl.
Over de werkgroep BOVEN
De werkgroep BOVEN, waarin lokale en regionale collega-bestuurders zijn verenigd, is opgericht om lokale en regionale overheden te helpen bij de energietransitie. Bij de realisering van de energietransitie spelen lokale en regionale overheden immers een cruciale rol en komen bestuurders voor complexe opgaven te staan. Meer precies zoekt BOVEN naar manieren om het bestuurlijke perspectief op veiligheids- en gezondheidsrisico’s te combineren met de bestuurlijke opgave om de energietransitie te realiseren.
De afgelopen twee jaar heeft de werkgroep BOVEN met ondersteuning van Crisislab:
- de Bestuurlijke handreiking ‘Omgaan met waterstofrisico’s’ (2022) opgesteld.
- het symposium georganiseerd Burgerbetrokkenheid bij de risico’s en onzekerheden van de energietransitie en de leerpunten ervan in een rapportage verwerkt (2022).
- de Bestuurlijke handreiking ‘Omgang met veiligheidsrisico’s van de energietransitie’ (2021) opgesteld.
- een onderzoek uitgevoerd naar de (juiste) omgang met actiegroepen (2021).