Waterstofhandreiking voor lokaal bestuur
In opdracht van en in samenspraak met de werkgroep ‘Bestuurlijk Overleg voor een Veilige Energietransitie in Nederland’ (BOVEN) heeft Crisislab bijgedragen aan de totstandkoming van een bestuurlijke handreiking ‘Omgaan met waterstofrisico’s’.
In deze handreiking voor lokaal bestuurders (en raads- en statenleden) worden de risico’s van waterstof in perspectief geplaatst door een vergelijk te maken met de risico’s van aardgas en andere ‘dagelijkse’ risico’s. Ook worden wettelijke regimes en ijkpunten voor de lokale afweging uiteen gezet. Verder is gesproken met lokaal bestuurders met ervaring met lokale initiatieven in de eigen gemeente, waaruit belangrijke aandachts- en leerpunten zijn voortgekomen. De handreiking sluit af met een aantal kernaandachtspunten voor het bestuurlijk handelen in drie bestuurlijke arena’s: communicatie met de samenleving, interactie met de politiek en aansturing van de ambtelijke organisatie.
De handreiking is ook opgenomen in de maatregelenwiki van het RIVM. Op dit platform worden handreikingen en praktijkvoorbeelden gedeeld over het werken met het externe veiligheidsbeleid denk bijvoorbeeld aan het schrijven van omgevingsplannen of het verlenen van een vergunning. ‘De voorbeelden die worden gedeeld’, zo stelt het RIVM, ‘kunnen gebruikt worden als inspiratie om de leefomgeving zo in te richten dat mens en milieu beschermd zijn tegen ongevallen met gevaarlijke stoffen.’ (Bron: https://www.maatregelenwiki.nl/)
De werkgroep BOVEN bestaat uit wethouders, burgemeesters en gedeputeerden. BOVEN zoekt naar manieren om het bestuurlijke perspectief op veiligheids- en gezondheidsrisico’s te combineren met de bestuurlijke opgave om de energietransitie te realiseren. BOVEN doet dat door middel van het opstellen van handreikingen en het organiseren van bijeenkomsten. Het ministerie van EZK ondersteunt BOVEN en subsidieert de verschillende initiatieven en producten. Andere producten van BOVEN die hier zijn te vinden zijn bijvoorbeeld:
Bestuurlijke handreiking over de omgang met veiligheidsrisico’s van de energietransitie (2021) (ook opgenomen in de maatregelenwiki).